Anita Lozar heker

Anita Lozar, meter in pol velika

Posted on 26/10/2014

Anita Pelicon (foto: Nuška )

Anita Lozar (foto: Nuška Trošt)

1. Kdo si in kaj počneš? 

Sem meter in pol velika Anita. Izmišljam si produkte za pivovarno Pelicon, “hekam” Facebook in/ali Twitter, pomagam drugim in, če najdem kako prosto urico časa, ilustriram črke za dušo.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš? 

Skupni imenovalec vsem zadevam, ki jih počnem, je moja glava! V glavi si vse najprej zamislim in, ko imam jasno sliko, začnem z realizacijo. Za projekt Anita’s Letters najprej uporabim skiciro Moleskine A4 + pisalo (pisalo je odvisno od tipa črke, ki jo rišem). Črko ponavljam in rišem na več načinov tako, da zapolnim vsak najmanjši prostor na strani, včasih celo rišem eno čez drugo. Skenerja ne uporabljam, skico pofotkam s telefonom in naložim na MacBook. Obliko finiširam s pomočjo Wacom tablice in obveznim koščkom čokolade, ki mora biti pri roki.

Razmišljanje o produktih za pivovarno Pelicon se vedno začne v obliki zgodbe, ki jo želimo povedati s pivom. Ponavadi to nastane v obliki dialoga z Matejem, mojim partnerjem. Včasih si tudi idejo o novem pivu skiciram na list.

3. In kakšno programsko opremo?

Od iOS-a večino časa uporabljam njegov “beachball”. Sicer pa slike posnete s telefonom naložim na Dropbox, obrišem z Adobe in spravim v pravilen format s Preview-jem.

Za raziskavo o novem pivu oz. drugem produktu (ki sledi po tem, ko si zadeve naslikam v glavi) uporabljam Google Drive, Evernote ali Feedly. S pomočjo teh virtualnih prijateljčkov zasujem Mateja z linki, slikami, idejami, ustvarim t.i. “mood board”. Vse, kar mojster pivovar rabi, da oklesti in preprogramira v recept. Za obveščanje ljudi o tem, kaj počnemo v pivovarni, pa najraje uporabljam Instagram.

4. Kako bi spremenila svet, če bi lahko?

Menim, da ima vsak posameznik talent, s pomočjo katerega lahko ustvarja in počne stvari, ki ga/jo osrečujejo. Mnogi tega talenta oz. “poklica” ne znajo poiskati in/ali komunicirati, zato bi ljudem pomagala do te vizije in na ta način (od znoter navzven) spremenila svet.

5. Kaj bi ustvarila, če ne bi bilo omejitev?

To so pa takšna vprašanja, na katere ni pametno dajati odgovora. Predvsem, ker bi bil odgovor izjemno omejen! V svetu brez omejitev bi veliko več počivala in ustvarjala samo fantastične zadeve :).

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci in ustvarjalkami nečesa novega o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup.