Anže Slosar, kozmolog

Posted on 05/01/2013

1. Kdo si in kaj počneš?

Sem kozmolog in se ukvarjam z vesoljem kot fizikalnim problemom.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Podatkovne analize, ki jih opravljam, so numerično zelo zahtevne. Uporabljam računalnik hopper, ki je Cray superračunalnik z 150,000 jedri in 200 Tb spomina, za manj zahtevne račune našo hišno gručo, ki ima 350 jeder in dober Tb spomina, za še manjše probleme pa Lenovo X220 prenosnik.

3. In kakšno programsko opremo?

Vse počnemo na različnih okusih linuxa. Na prenosniku uporabljam pohekan z mint z xmonad upravljalnikom oken. Urejevalnik je emacs z vi emulacijo, večina programov je pisana v C++ in prevedenih z gnu prevajalnikom, skriptiram z pythonom.

4. Kako bi spremenil svet, če bi lahko?

Odpravil bi religijo in lakoto.

5. Kaj bi ustvaril, če ne bi bilo omejitev?

Nadzvočno hitre vlake med vsemi večjimi mesti, vključujoč podvodne tunele med celinami.

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci in ustvarjalkami nečesa novega… o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup. Preberite, kaj so odgovarjali Jure PečarPrimož VerdnikBoštjan JerkoAndraž ToriBlaž MagdičBorut KumperščakMladen PrajdićJan ŽoržLenart J. KučićMateja VerličJure KnezMatevž LuzarAna SeliškarNina Hudej in Niko Klanšek.