Blaž Porenta

Blaž Porenta, ilustrator

Posted on 21/11/2012

1. Kdo si in kaj počneš?

Sem Blaž Porenta in sem ilustrator. Rišem, odkar so mi porinili v roke prvo barvico, ta “hobi” sem ohranil vse do danes. Sprva je bil to način izražanja, opisovanje sveta in dogajanja okoli mene, kasneje preganjanje dolgčasa v šolskih klopeh. Če sem takrat zaradi tega pokasiral kakšno negativno pri kemiji ali matematiki, se je ravno to danes izkazalo za najboljšo naložbo. Hobi je prerasel v poklic oz. nekaj, kar mi omogoča lagodno življenje, istočasno pa še vedno pobeg iz vsakdanjega kaosa. Dolgo časa sem se sicer branil, da bi risanje postalo kaj več kot samo sprostitev, saj sem ves čas čutil pritisk okolice, naj postanem slikar oz. umetnik. Tega izraza še danes ne maram, slikarja pa sem si vedno predstavljal kot samotarja med štirimi stenami, umazanega od barve, ki se komaj prebija iz meseca v mesec. Potem pa sem kakšen teden pred vpisom na faks, med listanjem časopisa zagledal članek o takratnem slovenskem oblikovalcu leta. Danes se niti ne spomnim, kdo je bil to, vem le, da so se mi med branjem odprle čisto nove sfere. Tako sem se odločil vpisati na ALUO, smer industrijsko oblikovanje. Prvo leto neuspešno, kar me je samo še bolj motiviralo, da čas izkoristim za učenje in razvoj na področju ilustracije in različnega softwara (Photoshop). To, da nisem bil sprejet, še danes mislim, da je nekaj najboljšega, kar se mi je zgodilo v življenju. V drugo uspešno, vmes pa sem si že pridobil prve naročnike, čigar število se je skozi leta samo še večalo in večalo. Nazadnje sem se odločil, da nekoliko zanemarim faks ter se v celoti posvetim karieri. Diploma je tako še vedno na “to do” listi.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Prepisano iz predračuna, ki se je še vedno valjal nekje v predalu. To je oprema, ki jo imam doma, v službi (Outfit 7) pa je vse vsaj krat dva oz dve generaciji novejše :). Računalo: Procesor: Intel Core i7 930 2,80GHz, matična plošča: ASUS P6T SE, spomin: RAM GeIL DDR3 6GB Kit (3x 2), grafična kartica: ASUS NV GTX465 (ENGTX465/2DI/1GD5), zvočna kartica: Creative SB X-Fi Xtreme Audio, napajalnik Chieftec 850W BPS-850C (ki pa je trenutno crknil, tako da uporabljam nek nadomestni napajlnik), trdi disk: SAMSUNG 1TB SATA2, 32/7200 F3 plus 2 zunanja diska, vsak po 1TB. Ekrani: Apple Cinema Display 21”, Dell 24”. Ostala obvezna oprema: grafična tablica: Wacom Intuos3 A4 (my precious), nek star Cannonov skener Lide20, ki ga vedno več nadomešča fotkanje s telefonom, zvočniki Logitech Z5500 za glasno zbijanje.

3. In kakšno programsko opremo?

Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit ANG, Photoshop CS4ArtRage 3.5 Studio Pro.

4. Kako bi spremenil svet, če bi lahko?

Klasika…svet brez vojn, lakote in trpljenja :). Če pa se spustim v detajle, potem bi rekel, da resnično pogrešam (smisel za) estetiko okoli nas. Človek, napredno bitje, kakršno je, bi v tem času moral stremeti tudi k vizualnim perfekcijam. In to na vseh področjih. Arhitektura, grafično in industrijsko oblikovanje, inštalacije v prostoru…vse to bi danes moralo biti v presežkih ne le tehnološkega napredka, temveč tudi oblikovnega. Tako pa vsak po svoje zbija deske in zaliva beton, sin direktorja oblikuje celostne podobe, ker zna ločiti rdečo od zelene, končni rezultat pa se meri samo v zaslužku. Če smo že morali tako daleč, da spreminjamo Zemljo, ji dajmo vsaj neko spodobno podobo.

5. Kaj bi ustvaril, če ne bi bilo omejitev?

Preprosto, ustvaril bi si svoj svet. Svet kolosalnih predmetov, kjer bi se človek počutil majhnega v prisotnosti prevelikih dreves in bitij, ki bi potovale skozi njega. Leteči kiti med oblaki, preveliki, da bi nas sploh opazili, stari tisočletja in več, ki bi jih zaraščal pragozd, iz njih pa bi na Zemljo tekli slapovi vode v obliki dežja. Nasploh bi zrak in zemljo naselil z bitji morja. Rad bi videl hobotnico, ki se skriva med skalami v puščavi, in gojil morske vetrnice doma na vrtu. Pogrešam pa tudi zmaje.

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci in ustvarjalkami nečesa novega… o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup.