Gorazd Bozič

Gorazd Božič, vodja odzivnega centra SI-CERT

Posted on 09/07/2013

1. Kdo si in kaj počneš?

HELLO 5,10

Sem Gorazd in sem vodja odzivnega centra SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team). Ded me je poleti leta 1980 peljal na (takrat še) Fakulteto za elektrotehniko in računalništvo in dovolili so mi, da sem se začel spoznavati z njihovim PDP-11 računalnikom. Začel sem po malem programirati in se naučil vsaj malo vsakega programskega jezika, ki sem ga srečal na poti. Tudi v Cobolu sem napisal en program! Na matematičnem faksu pa so imeli nekaj odštekanega: računalnik CDC Cyber-72. Datoteke na njem si zlistal z ukazom xl,l=dis. User Experience, a? Na univerzitetnem DECsystem-10 sem odkril bug: če si dal tiskati veliko stvari (recimo vse Basic igrice v GAM: področju) in se odjavil, nihče več ni mogel prekiniti tiskanja, tudi glavni sistemec ne. Ups!

member(X,[X|_]).

Par let kasneje sem s prijatelji kot študent delal v Laboratoriju za naravni jezik Inštituta Jožef Stefan. Pod vodstvom prof. dr. Petra Tanciga smo razvili program OKUS za analize besedil. Dolga leta so ga uporabljali za Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša, Peter Tancig in Igor Ž. Žagar pa sta ga uporabila pri dokazovanju, da si je JLA napade nanjo v slovenskem časopisju izmislila. Prolog je bil na IJS sveže orodje za nas in za sosede umetno-inteligentneže, za hobi pa smo delali kakšne raytracing poskuse. Na IJS sem začel skrbeti za enega MicroVAX-a, potem pa še za Silicon Graphic Indigo in Sun SparcStation delovni postaji.

$ whoami

Kot sistemec sem se po diplomi na FRI zaposlil na Arnesu, prevzel skrb za Stenarja in administriral različne Unix strežnike. Takrat se je na internetu že govorilo o hekerskih vdorih, Kevin Mitnick je bil glavni. Na Arnesu sem dal pobudo, da se tudi v Sloveniji ustanovi SI-CERT, ki bi lahko sistemcem pomagal pri vdorih in zaščiti.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

MacBook Pro z OS X. Probal sem vse živo in to je Unix s človeškim obrazom oz. vmesnikom. Ne da se mi več v Linuxu zafrkavati z debagiranjem gonilnika za zvok vsakič po nadgradnji jedra! Enim to paše, ni problema. Ko se najde kakšen übergeek z odprtokodnim OS evangelijem, pa mu z veseljem ponudim, da preštejeva, koliko operacijskih sistemov je dal kdo od naju skozi.

3. In kakšno programsko opremo?

Hja, za delo ne veliko, TextWrangler, awk, sed, perl in python, pa je. Sicer pa Apple Logic Express glasbeni studio, Notion 4 in Vienna Symphonic Library Special Edition.

4. Kako bi spremenil svet, če bi lahko?

Enostavno: MIR NA SVETU! :)

5. Kaj bi ustvaril, če ne bi bilo omejitev?

Samo eno stvar? OK: hladno fuzijo, ki bi nam dala skoraj zastonj in skoraj neomejeno energijo. Iz tega bi lahko naredili še kaj več, mogoče začeli zvijati prostor-čas in teleportirati?

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci in ustvarjalkami nečesa novega… o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup.