Iztok Smolič

Iztok Smolič, evangelist platforme Drupal

Posted on 28/03/2013

1. Kdo si in kaj počneš?

Sem Iztok Smolič, lastnik in direktor studia AGILEDROP, evangelist platforme Drupal, predsednik Društva Drupal Slovenija, predavatelj, načrtovalec spletnih mest in aplikacij ter Drupal razvijalec. Trenutno me najbolj zaposlujejo projekti firme. Tu delamo predvsem razvoj in svetovanje za tuje agencije in startupe, izključno na platformi Drupal. Razvijamo tudi svoj produkt, distribucijo Drupal platforme in ekosistem okoli distribucije. Poleg komercialnega dela sem aktiven član Društva Drupal Slovenija, čigar prvi projekt je organizacija Drupal konference v Ljubljani  Drupal camp Alpe-Adria, 13. in 14. aprila 2013 v Ljubljani.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

V pisarni uporabljam hackintosh, gre za PC namizni računalnik na katerega sem namestil licenčen OSX. V domačem okolju uporabljam 4 leta star Macbook, s sabo pa imam vedno telefon in tablico. V najstniških letih sem bil precej “hardware geek”, kar pa je s potrebo po stabilnosti izginilo in se nadomestilo z navdušenjem nad programsko opremo, kjer si dovolim več ekperimentiranja.

3. In kakšno programsko?

Priznam, preferiram OSX operacijski sistem za računala, malo manj sem navdušen nad iOS-om in zagotovo se vrnem nazaj na Android telefon in tablico, ko bodo trenutnim napravam potekli roki uporabe. Sicer pa uporabljam Komodo za kodiranje, Chrome za brskanje, Evernote za zapiske, Skype za komunikacijo in Adobe Photoshop za grafiko. To so praktično najbolj uporabljene aplikacije. Seveda je znotraj brskalnika še veliko več: Google Drive za pisarno, Gmail za elektronsko pošto, Mockingbird za načrtovanje, Teamwork za vodenje projektov. Ne gre pozabiti niti na Terminal, ki je vedno bolj nepogrešljiv.

4. Kako bi spremenil svet, če bi lahko?

Predvsem me zanimajo novi načini izobraževanja izven šol in fakultet. Spomnim se svojega vpisa na srednjo šolo, ko so nas svetovalci poskušali spraviti v gimnazijo. Tam so nam za nadaljevanje priporočali univerzitetne programe, da bomo lahko šli na magisterij …, a žal kot sveži študenti na koncu nismo znali izpolniti niti obrazca za dohodnino, medtem ko so naši sovrstniki že izdelovali vezja in popravljali svoje motocikle. V tolikšnem naboru študijskih programov, ki imajo buzz-word imena, se hitro znajdeš na fakulteti, kjer zapravljaš čas s poslušanjem vsebin, ki so raztegnjene na pol semestra in jih predava nekdo, ki že 20 let nima stika z realnim svetom.

5. Kaj bi ustvaril, če ne bi bilo omejitev?

Neodvisno akademijo, ki bi gojila duh ustvarjanja in proaktivnega dela. Financirala bi se s strani industrij, ki potrebujejo take ljudi, vsebine pa bi predstavljali ljudje, ki so priznani v svoji stroki, in bi delovali kot mentorji. Taka ustanova ne potrebuje stavbe in birokracije. Se pa pri nas tudi tu premika, zadnji primer, ki sem ga zasledil je projekt zavoda Ypsilon – Mentorstvo.

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci in ustvarjalkami nečesa novega… o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup.