Dr. József Györkös

József Györkös, profesor (Univerza v Mariboru)

Posted on 08/04/2013

1. Kdo si in kaj počneš? 

K sreči je Meta hekanje opredelila dovolj široko in me razbremenjuje zadrege, da se težko umestim pod to značko v osnovnem pomenu besede. Moje hekanje namreč sega v predkambrijske čase interneta na začetku osemdesetih let (strojni jezik za 8/16/32-bitne Motoroline mikroporocesorje in znameniti VAX assembler). Takratno programiranje imenujem hekanje zato, ker smo znanje pridobivali iz zelo omejenih virov in od maloštevilnih (ne)uradnih mentorjev. Zato je bilo hekanja v smislu učenja in zadovoljstva ob uspešnem premeščanju bitov in bajtov po registrih … preveč. Kasnejša uporaba višjenivojskih programskih jezikov nikoli več ni dala tovrstnega zadovoljstva.

Kdo sem in kaj počnem? Delam kot profesor na Univerzi v Mariboru na študijskih programih Informatika in tehnologije komuniciranja ter Medijske komunikacije, oba potekata na FERI. Dva politična mandata sem odslužil kot državni sekretar, prvič od leta 2001 za informacijsko družbo, drugič od leta 2008 za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (vključno z informacijsko družbo). Podrobnejše (nepopolne) spletne informacije o sebi združujem na (začasni) zbirni strani.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš? 

Jabolčno. Leta 2008 sem se odločil, da moram presekati z nenehnimi nadgradnjami, nesinhroniziranimi podaki, imeniki in koledarji, protivirusnim bojem ter predrago programsko opremo. Odtlej uporabljam MacBook pro (še vedno isti), iPad (prve generacije, že škripa) in iPhone 4. Toliko o blagovnih znamkah. Ne vem, kam sem založil danes že muzejski več-kot-kalkulator Texas Instruments TI58, dejansko prvi stroj, na katerem sem programiral.

3. In kakšno programsko opremo? 

Nič pretresljivega. Zaradi nujne kompatibilnosti pri izmenjavi in sokreiranju dokumentov uporabljam standardno (Office:Mac) pisarniško opremo. Sistem CIRCA, zelo dober groupware Evropske komisije, uporabljam v okviru Svetovalnega odbora DG CONNECT. V prostem času poganjam Aperture in Garageband ter kopico appsov.

4. Kako bi spremenil svet, če bi lahko? 

Načeloma se strinjam z odgovori na isto vprašanje na lepotnih tekmovanjih. Brez heca. Sem politični realist, ki upošteva, da so naši mandatno/rozvojno/življenjski cikli v primerjavi z geološkimi obdobji prava ničla. Kljub temu ali prav zaradi tega se je treba truditi in staviti na znanje.

5. Kaj bi ustvaril, če ne bi bilo omejitev?

Poigral bi se z linearnostjo časa.

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci in ustvarjalkami nečesa novega … o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega dela. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup.