Jure Knez

Jure Knez, CTO v podjetju Dewesoft

Posted on 22/07/2012

1. Kdo si in kaj počneš?

Po izobrazbi sem doktor strojništva, vendar me je življenska pot zanesla na področje merilne tehnike. Sedaj v podjetju Dewesoft izdelujemo programsko opremo z istim imenom, zadnje čase pa tudi kompletne merilne instrumente, ki najdejo stranke po celem svetu od Azije, Evrope in Amerike.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Poleg merilnih instrumentov izdelujemo tudi robustne merilne računalnike na osnovi COM Express tehnologije. Uporabljamo večinoma Intel i7 tehnologijo, nekaj pa tudi AMD G serije. upoabljamo izključno SSD diske za višjo hitrost, manjšo porabo in boljšo odpornost za šok in vibracije. Naši instrumenti se uporabljajo v dirkalnikih, za testiranje prototipov, en instrument pa bodo naslednje leto celo poslali na Mednarodno vesoljsko postajo.

Mednarodna vesoljska postaja
Posodabljanje Mednarodne vesoljske postaje (foto: STS-116 Shuttle Crew, NASA)

3. In kakšno programsko opremo?

Izdelujemo svojo programsko opremo za tehnične meritve, v katero združujemo znanje in izkušnje zadnjih dvanajstih let potepanja po svetu in dela z najboljšimi strokovnjaki s področja avtomobilske, letalske, vesoljske, elektro in drugih industrij. Programska oprema je napisana v Delphiju, kar ni ravno najbolj moderen jezik, vendar pa dobro opravlja svojo funkcijo in omogoča razvoj hitrih in na pogled prijetnih aplikacij.

4. Kako bi spremenil svet, če bi ga lahko?

Majhnost posameznika v primerjavi s svetovno populacijo ni izgovor za pasivnost. Že vprašanje je zastavljeno narobe. Vsak človek se mora potruditi po svojih najboljših močeh pomagati in soustvarjati boljši svet. Naše zmožnosti so v tem trenutku omejene na ustvarjanje instrumentov, ki zagotovo pomagajo razvijati boljše avtomobile, vozila, stroje in naprave. Ti izdelki dajejo kruh okrog sto družinam v Sloveniji in svetu vključno s prodajno mrežo. Poleg tega pa vedno poskušamo pomagati lokalnim humanitarnim, kulturnim in športnim organizacijam. Ni veliko, nekaj pa vseeno je.

5. Kaj bi ustvaril/kreiral, če ne bi bilo omejitev?

Meni osebno daje podjetje dovolj izzivov za kreacijo novih izdelkov in rešitev. Imamo začrtano jasno vizijo razvoja za dve leti vnaprej, trdno pa verjamem, da nam tudi potem ne bo dolgčas.

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci nečesa novega… o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup.