Katja Nered

Katja Nered, blogerka

Posted on 01/04/2013

1. Kdo si in kaj počneš?

Sem Katja in počnem marsikaj. Recimo Pepermint, moj blog, ki ga ustvarjam že četrto leto in mene in moj vsakdan definira bolj, kot si morda želim priznati. Na spletu tudi sicer prebijem večino dneva, saj sem del uredništva Kultura-Scena-Trendi na PlanetSiol.net. Za Ambient pa raziskujem zanimive lokale in starinarnice, izpostavljam sveže slovenske izdelke in urejam strani dekorja. Počaaasi zaključujem magistrski študij kulturologije, ko pa ne delam, se rada sprehajam, ustvarjam, kuham, rada imam šopke in mojo veliko družino.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Prenosnik Toshiba je star že nekaj let, prekrit je s kičasto nalepko, njegovo namizje pa je vedno do zadnjega kotička napolnjeno z mapicami, fajli, ikonami in fotkami. Fotografiram z Nikonom D3000, večinoma je nanj privit 50-milimetrski objektiv, počasi pa me že mami nova oprema. Z Wacomovo grafično tablico Bamboo III kdaj kaj narišem in napišem. iPhone4 kar naprej oblačim v nove ovitke, sem ga pa seveda že na najin prvi skupni dan spoznala z asfaltom. Ko grem teč, si v žepek stlačim (priponko sem namreč pred leti zlomila na vlaku Praga-LJ)  iPod Shuffle, v avtu pa poslušam kasete in Val 202. Aja, brez črne Casio na zapestju ne grem nikamor.

3. In kakšno programsko opremo?

Zaradi dela imam vedno odprt vsaj en wordov dokument, predvsem pa na desetine zavihkov in oken v brskalniku (zadnji mesec je to Google Chrome). Pepermint  ustvarjam z Bloggerjem, ki sem ga kar dobro udomačila in sem se ob tem naučila tudi malo html-ja. Fotografije za blog urejam v preprostem programu PhotoScape, ki ga zelo toplo priporočam. Ne morem brez Bloglovina in Pinteresta, sem pa tudi vzorno pridna Instagramerka. In priznam, ne vem, če to šteje pod programe :) .

4. Kako bi spremenila svet, če bi lahko?

Seveda si želim, da bi lahko pričarala svet, v katerm bi imeli vsi ravno prav za varno in toplo življenje. Nisem tako ambiciozna in drzna, da bi si upala reševati človeštvo, se pa trudim  pomagati tako, kot lahko – tukaj in zdaj. Naskrivaj upam, da komu vsaj malo lepšam vsakdan s Pepermintom, kjer se trudim deliti navdihujoče stvari in izpostavljati prav takšne posameznike, projekte in prostore.  Čeprav občudujem vse, ki ustvarjajo na svetovni ravni, sama raje delujem lokalno. Posredno želim spodbuditi mlade, da bi bolj aktivno ustvarjali svojo prihodnost, bili radovedni in dejavni, hodili naokoli z odprtimi očmi in sami uresničevali svoje sanje.

5. Kaj bi ustvarila, če ne bi bilo omejitev?

Sovražim omejitve, tiste v glavi in tiste na papirju. Verjamem v to, da lahko vsak ustvari vse, vendar le, če je pri tem kreativen, delaven in iskren. Še lepše pa je, če ustvarjaš z ljudmi, ki te dopolnjujejo, te izzivajo, da si še boljši, in ti pomagajo pri uresničevanju ciljev.

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci in ustvarjalkami nečesa novega … o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega dela. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup.