Lenart J. Kučič

Lenart J. Kučić, novinar in kolumnist Sobotne priloge Dela

Posted on 01/09/2012

1. Kdo si in kaj počneš?

Menda sociolog pod krinko, ki se je maskiral v vlogo novinarja in kolumnista Sobotne priloge Dela – tako so me namreč predstavili na nekem predavanju na Filozofski fakulteti. Pod to krinko pa spremljam, kaj se dogaja na preseku tehnologije, družbe in množičnih medijev.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Pred dobrimi desetimi leti sem kupil prvi rabljeni lahki prenosnik IBM thinkpad serije x in trenutno uporabljam slabi dve leti starega lenova x201, ki je njegov naravni naslednik. Dodal sem mu dovolj delovnega pomnilnika in disk ssd, zato bo verjetno zdržal še nekaj let. Med najnujnejšo strojno opremo sodita še mobilnik nokia e72 in fotoaparat panasonic gf1.

Pri nakupu strojne opreme – računalniške, fotografske in ostale – se trudim držati zelo preprostega pravila: mora biti kar najbolj združljiva s prejšnjo generacijo (dodatna oprema, napajalniki, objektivi …) in večino delov mora biti mogoče zamenjati, nadgraditi ali popraviti z osnovnim kompletom izvijačev. Tehnologijo rad prilagajam svojim potrebam. Zaprtostna in potrošniška logika mi nista blizu, čeprav sta udobni.

Izvijačno pravilo krši bralnik kindle, a se je odkupil s precejšnjim znižanjem kupov papirja, ki so nastajali med pripravami na pogovore in članke.

3. In kakšno programsko?

Prilagojeni windows xp na domačem (»družinskem«) računalniku, ker že nekaj let delujejo brez sesutja in se mi jih ne ljubi nadgraditi, prenašati podatkov ali iskati gonilnikov za nekatere starejše naprave, zlasti filmske skenerje. Windows 7 na prenosniku in symbian na mobilniku.

Občasno uporabljam tudi linux za posebne potrebe, ki zahtevajo neposrednejši dostop v matrico, a nisem ravno napreden uporabnik njegovih ukaznih vrstic. Jabolčni OS je vabljiv, a nimam dovolj časa, da bi ga spoznal tako temeljito kot okna in se zavedal procesov, ki se dogajajo v njegovi črni škatli.

Na računalnikih prevladuje odprtokodno programje (spletna orodja, pisarna, predvajalniki …), saj večinoma ne potrebujem vseh zmogljivosti komercialnih izdelkov. Izjema je grafika, ker za photoshop, lightroom, silver efex in silverfast nisem našel dovolj dobrih nadomestkov.

4. Kako bi spremenil svet, če bi lahko?

Ne želim biti spreminjevalec sveta ali ljudi. Moja življenjska usmeritev je bolj »jadralska«: spoznaj in spoštuj morje, nauči se uporabljati moč vetra in sprejeti njegova zatišja, ob tem pa poskušaj vsaj približno vedeti, kje si in kam ne želiš zapluti. Zato tudi zagovarjam javno dostopne zemljevide, odprto navtično znanje, vremenske napovedi in veščino pogleda skozi meglo, ki vsakemu omogočajo orientacijo skozi življenje – tudi če je večinoma raje potnik kot krmar. Hekerska miselnost ima nekaj podobnih načel.

5. Kaj bi ustvaril oz. kreiral, če ne bi bilo omejitev?

Verjetno nič, ker mi ne bi bilo treba ;).

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci nečesa novega… o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup.