Luka Stepan Gigo design metinalista

Luka Stepan, kreativni direktor v studiu Gigodesign

Posted on 16/09/2014

Luka Stepan (foto via FB)

Luka Stepan (foto via FB)

1. Kdo si in kaj počneš? 

Ime mi je Luka Stepan, sem produktni designer, drugače kreativni direktor v studiu Gigodesign. Ustvarjam oz. pomagam ustvarjati produkte. Prosti čas? Tudi design … dolgočasno, vem. Včasih je vrzel zapolnil BMX, vendar vedno manj.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Vse, kar se spodobi za pravo – zaenkrat sicer še ne najbolje opremljeno – delavnico: električna orodja, japonske žage za les, spajkalnik, Arduino, včasih tudi pištola za lepilo, kmalu se nam pridruži še Form 1+ 3D printer. Za dokumentiranje zgoraj omenjenega početja še mali MacBook Pro, za zahtevnejše stvari Dellova delovna postaja, za komunikacijo iPhone in – vedno bolj za medije in vedno manj za delo – iPad.

3. In kakšno programsko opremo?

Večina projektov se zgodi v programih Solidworks in Keyshot, seveda ne gre brez Maila, Adobe paketa ter iWork-a, zadnje čase vedno več tudi programerska okolja. Komuniciramo preko Slack-a.

4. Kako bi spremenil/a svet, če bi lahko?

Ljudje smo ustvarili edinstveno materialno kulturo. Lahko celo trdim, da so izdelki (orodja) fizični mejniki našega umskega napredka. Zadnje stoletje potrošniške krame je prej izjema kot pravilo. Če mi tu uspe spremeniti kakšno paradigmo, je to to.

5. Kaj bi ustvaril/a, če ne bi bilo omejitev?

Bolj malo. Najudobneje se počutim v družbi omejitev. Na trdnih tleh. V studiu, v delavnici. Če že govorimo o idealnem opusu, velikokrat pozabimo na vsakodnevne izdelke kot so sponke za papir, vijaki, lepilni trak. O njihovem nastanku ne razmišljamo, a tudi te si je nekdo izmislil, načrtoval. Neglamurozne malenkosti, ki so korenito olajšale naš vsakdanjik. Pravi design. Če mi bo uspelo dodati izdelek, dva, na ta seznam, bom srečno zaključil svojo profesionalno pot.

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci in ustvarjalkami nečesa novega o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup.