Matevž Luzar

Matevž Luzar, režiser in scenarist

Posted on 04/12/2012

1. Kdo si in kaj počneš? 

Sem režiser in scenarist. V teh dneh ravno zaključujem svoj prvi celovečerni film z naslovom Srečen za umret. Film je moja prva misel zjutraj in moja zadnja zvečer. In tako je že kar nekaj let in je prava ljubezenska afera. V prostem času se trudim prebrati internet in počnem še nekaj zanimivih stvari, s katerimi vam ne bi begal glave.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš? 

Čebela matica je 13” Macbook Air [1,86 gHz, 2GB, 256 SSD]. Najboljši prenosnik, ki sem ga kdajkoli imel. Preprosto najboljše orodje za kreativnega človeka. Navdušuje me hitrost, teža in seveda baterija, ki traja in traja. Včasih ga priklopim na eksterni monitor ali TV. Paše sprememba.

Čebela delavka je iPhone 4S. Telefon, ki je vse prej kot telefon. Nadomestil mi je fotoaparat, kamero, diktafon in beležko. Moja filozofija je, da je najboljši fotoaparat tisti aparat, ki ga vedno nosiš s seboj. In iPhone poleg tega dela še fotografije zadovoljive kvalitete. Isto velja za vse druge aparate, ki jih lahko nadomesti iPhone.

Trot je pa iPad 2. Za iPad sem dolgo iskal pravo uporabnost. Ne me razumet narobe, je super napravica, ampak kar težko sem upravičil njegovo uporabnost. V bistvu kar se je zgodilo je to, da je iPad nadomestil moj moleskin in sploh analogne zapiske. S Bamboo stylusom se da prav lepo pisati zapiske. Papirja tako že nekaj časa ne uporabljam več. Ne za pisat, ne za brat. Vse to je nadomestil iPad. Vse pdf datoteke in scenarije berem na iPadu. Vedno mi je bilo žal papirja, da bi sprintal scenarij [ponavadi cca 100 strani] za enkratno branje.

Kindle. iPad ni vsega nadomestil. Kindle je po mojem mnenju edini pravi e-bralnik za knjige. Kindla 2 imam odkar ga je bilo možno kupit in po resnici povedano sem zaradi Kindla spet začel brati knjige. Ni lepšega – ležati v viseči vreči in brati na Kindla. Par tednov nazaj ga je veter, ki je napovedoval neurje odnesel iz zida in je padel po tleh. Poškodval se je e-ink zaslon. Nič si ne morem pomagati. Potrebno bo nabaviti novega. Verjetno bom vzel kar osnovni model.

Matevž Luzar (foto: Mitja Ličen)

TV. Edini hardware, v katerega še vedno posegam, da lahko dobim vse funkcije, ki si jih želim. Je moj media center, prek katerega lahko dostopam do vseh filmov, audia in fotografij. Poleg tega je pa še podaljšana roka za iNaprave. Prek funkcije “mirroring” preselim zaslone na LG zaslon v dnevni sobi.

To je to. Mogoče ste pričakovali, da uporabljam še kakšen drugi hardware. Kakšno kamero ali pa fotoaparat. Ne. Samo to. No, uporabljam pa še en hardware. Je letnik 1981. Ne poznam točne specifikacije diskov in tudi ne rama. Zaenkrat dela. Zaenkrat še brez servisa. Upam, da me bo še daleč pripeljal ta moj možgan.

3. In kakšno programsko opremo? 

Evernote je center vsega. Je moja digitalna špajza.  Vanj shranjujem vse. Od začetnih idej za scenarij/film do tega, da prek iPhone Scanner Pro skeniram vse dokumente, ki bi se založili v predalih. Obožujem funkcijo, da po sestanku fotografiram “white board” in potem lahko vse zapisano na fotografiji najdem preko iskalnika v Evernote-u. Evernote uporabljam na vseh platformah. Največkrat prek iPhona shranjujem vanj zanimive fotografije ali pa vizualne ideje, ki jih potem uporabim pri svojih filmskih projektih. Velik plus je, da so mi ti podatki vedno dostopni, kjerkoli sem. Po petih letih uporabe si ne predstavljam dela brez Evernote-a.

Za pisanje scenarijev zdaj že nekaj časa uporabljam iA Writer v kombinaciji s Fountain markup syntaxo. IA Writer je minimalistične program za pisanje. Olupljen je vseh nepotrebnih funkcij in res se lahko posvetiš samo pisanju. Brez razmišljanja o formi besedila.  Program, ki je zasnovan z uporabnikom v mislih. Prijazen za oči in fokus, ki ga rabiš pri pisanju. Včasih imam občutek, da spet pišem na pisalni stroj. Fountain markup syntaxa ti pa omogoča pisanje scenarija v vsakem tekstovnem urejevalniku. V bistvu ni program in ni potrebno ničesar dodatnega naložiti. Vse, kar je potrebno je, da se držiš pravil in dela. Kdor pozna Gruberjev Markdown, ve o čem govorim.

Seveda je pa v kasnejši fazi pisanja potrebno preklopiti na programe za pisanje scenarijev. Izključno zato, ker potrebuješ večji nadzor nad količino zapisanega. V preteklosti sem zato največ uporabljal Final Draft, ki ima monopol na trgu in je postal standard za pisanje scenarijev. Sam imam s tem programom, tako kot mnogi drugi, “love/hate” odnos. Program ima par funkcij, ki so nujne pri produkciji filma, vendar sem v zadnjih mesecih odkril nov program, ki iz meseca v mesec napreduje. To je Fade In in sam ga vidim kot edini program za pisanje scenarijev, ki lahko izpodrine Final Draft s prestola. Upam, da se to zgodi čimprej. Razvijalci programa se zelo trudijo. Poleg tega se Fade In tudi zelo dobro razume z Fountain markup syntaxo in tako je delo zelo olajšano. Drugače sem pa nekdo, ki je preizkusil popolnoma vse programe za pisanje scenarijev in če vas karkoli zanima, me lahko vprašate.

Matevž Luzar
Matevž Luzar med snemanjem filma Srečen za umret (foto: Mitja Ličen)

Launchbar je program, ki na prvi pogled izgleda kot “spotlight” na macu, vendar je toliko več. Glavno je, da s tem programom gre vse hitreje na Airu. Vse ukaze macu lahko dajem prek tipkovnice in se tako izognem klikanju, iskanju znotraj folderjev in zagonu programu. Ima še veliko drugih opcij, ki zadovoljijo tudi bolj napredne uporabnike. Skitch sem začel intenzivno uporabljati, ko ga je kupil Evernote. Razlog je seveda v integraciji. Super je za hitri zajem fotografij in zaslona ter takojšnjih kratkih dopisov. Vse skupaj se takoj shrani samodejno v Evernote. Zmaga. Dropbox. Ni več kaj za povedat. Vsak ga že pozna. Sam ga uporabljam že od njihovih začetkov, ko je bil program še v privatni beti in od takrat sem miren, kar se tiče varnostnih kopij pomembnih besedil in projektov.

Poleg teh programov uporabljam seveda še Skype, Vox.io  (za chat in predvsem klicanje iz računalnika (Toplo priporočam. Slovensko znanje!), Bronson Watermark, Pixelmator (Za obdelavo fotografij. Ljubši mi je od Photoshopa) in še kakšen bi se našel. Na iPadu uporabljam večinoma Adobe Ideas, Inkflow, OmniOutliner. Na teh programih se ponavadi začnejo ideje za scenarije oziroma filme. Ti programi nadomeščajo moleskine zvezek. GoodReader je izvrsten za branje pdf datotek in tudi odpira vse druge vrste datotek. Ponuja pa tudi možnost dopisovanja direktno v datoteke in tako lahko popravljam in si dopisujem ideje, ki jih imam ob branju. Za branje novic (RSS feedov) uporabljam Flipboard in Zite. Zelo podobna programa, vendar v osnovi zelo različna. Boxee uporabljam za streaming video datotek iz Aira na iPad.

Na iPhonu pa poleg aplikacij, ki sem jih že omenil, uporabljam Hipstamatic za fotografiranje in Instagram za objavljanje teh fotografij. V avtu namesto glasbe raje poslušam različne podcaste ali pa intervjuje. Zato uporabljam večinoma Podcasts, Soundcloud in This American Life app. Če This American life oddaje ne poznate, vam jo toplo priporočam. Takšne oddaje ne boste slišali na slovenskih radijskih postajah.

4. Kako bi spremenil svet, če bi lahko? 

Na to vprašanje bi pravilno znala odgovoriti samo Miss sveta, ki si želi mir na svetu in ponudi rešitev za lakoto sveta. Samo en človek ne more spremeniti sveta. En človek je lahko samo iskra, ki zaneti požar in potem upa, da se bo požar razširil.

Ni važno ali si iskra ali del požara, važno je, da razmišljaš drugače. Važno je, da nikoli ne postaneš del črede ovac. Razmišljaj s svojo glavo. Stran od ustaljenih norm.

5. Kaj bi ustvaril/kreiral, če ne bi bilo omejitev? 

Film. To, kar že delam. Mogoče so lahko ti filmi za nekoga iskra, ki  sproži požar ali pa vsaj malo pogreje.

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci in ustvarjalkami nečesa novega… o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup.