Mladen Prajdić

Mladen Prajdić, profesionalni geek

Posted on 24/09/2012

1. Kdo si in kaj počneš?

Sem Mladen Prajdić, zase pa pravim, da sem profesionalni geek. To pomeni, da sta mi hobi in služba eno in isto, in, kot zvem iz pogovorov, sem eden redkih ljudi, ki lahko reče, da uživa hoditi v službo in nima nič proti ponedeljkom. Ukvarjam se predvsem z Microsoftovimi tehnologijami, veliko predavam v Sloveniji in tujini ter pomagam ljudem reševati različne probleme na forumih in v živo. Sem soavtor dveh knjig, pišem blog, razvijam pa tudi izjemno popularen zastonjski programček imenovan SSMS Tools Pack, ki pomaga administratorjem in razvijalcem baz pri vsakodnevnim opravilih. Diplomiral sem na Fakulteti za elektrotehniko, na malce neznani in eksotični smeri imenovani Kibernetika v medicini. Terminatorji pa to :). Smo se pa tam naučili cel kup zanimivih stvari, od biologije, kemije do transformatorjev in grajenja vezij iz nič. Najbolj zanimivo je bilo, ko smo morali narediti EKG napravo od začetka in jo potem preiskusiti na sebi. Potem imaš zelo dobro motivacijo, da se ne zmotiš pri načrtu vezja že v osnovi. V prostem času rad preberem kako dobro knjigo, skočim na kako uro aikida, sem pa tudi velik ljubitelj biljarda in zabavne družbe.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Uporabljam nekaj let star PC, z 8 GB RAMa, IntelProcessor Core 2 Duo E8500 procesorjem in iPad čisto prve generacije. Ugotovil sem, da ne potrebujem smartphone-a, zato sem ponosni lastnik stare Nokie 6151. Tako lahko rečem, da ko sem offline, sem offline. Je pa prav zabavno biti v družbi, kjer si edini, ki ne tvita, ker tvoj telefon tega ne zmore :).

3. In kakšno programsko?

Windows 7 64 bit. Za razvoj uporabljam Visual Studio 2010 in SQL Server Management Studio 2012. Razvijam v programskih jezikih C# in T-SQL. Za komunikacijo uporabljam Microsoft Live Messenger, Skype, Yahoo Messenger in TweetDeck. Ker sem delal na projektih od procesiranja slik do standardnih “enterprise grade” izdelkov, je nabor različnih orodij in knjižnic prevelik za naštevat.

4. Kako bi spremenil svet, če bi lahko?

Občutek imam, da ratuje zahodni (vzhodni tudi počasi prihaja na to) svet v povprečju vedno bolj individualno nastrojen, kar pomeni, da izgubljamo občutek za sočloveka. Recimo, da delujemo po načelu: meni je dobro, za druge mi je pa vseeno. Druga stvar je pa prelaganje odgovornosti. Če gre kaj narobe, noben noče priznati krivde, ker kot družba stigmatiziramo napake kot nekaj slabega. Napake so seveda odlična stvar, saj se iz njih naučimo in dobimo potrebne izkušnje, da jih ne ponovimo. Namesto, da bi kritizirali dejanje samo in ponudili izboljšave, kritiziramo človeka samega. Ne znamo ločiti človeka od dejanja. Če bi v vse to dodali še ščepec znanja in izobrazbe, bi bilo prav luštno. No, sej bi lahko še kaj povedal, ampak zaenkrat bodi dovolj.

5. Kaj bi ustvaril oz. kreiral, če ne bi bilo omejitev?

Kot velik ljubitelj znanstvene fantastike, bi seveda naredil nekaj v tej smeri. Potovanje do drugih planetov, kreiranje energije iz materije in antimaterije, odpravo bolezni in podobno… Končni rezultat tega je, da nehamo boj za surovine, energijo in oblast. Bilo bi luštno, ne? No, sej smo že zdaj na dobri poti do tja. Počasni, ampak dobri.

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci nečesa novega… o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup.