NatiKatchi

Nati Katchi in Šušu, didžejki

Posted on 09/09/2013

1. Kdo si in kaj počneš?

Nati Katchi: Sem raziskovalka zvoka, tako elektronskega kot organskega. Zanima me, kako oblikovati zvok iz različnih glasbil in predmetov ter kam te ta zvok lahko odpelje. Trenutno na odru ustvarjam kot DJka, v bolj mirnih in meditativnih okoljih pa igram gong, himalajske posode, morsko školjko oz. polža in druga sveta glasbila. Ta del ustvarjanja je trenutno zelo intenziven. Zadnja leta sem bila na več izobraževanjih za gong jogo pri “očetu gongov” Don Conreauxu in Mojci Malek. Poleg slušnega me zanima tudi vse naravno, organsko, stran od široke potrošnje, bližje našim koreninam in tradiciji. V okviru družinske obrti se ukvarjam tudi z izdelovanjem naravnih mil Kupala, v prostem času pa tudi z nabiranjem zelišč, raziskovanjem eteričnih olj, kuhanjem in odkrivanjem skrivnosti naših babic na temo – kako si pomagati sam, zdravstveno ali kako drugače, saj se mi zdi, da še vedno prepogosto pozabimo na neusihljiv vir modrosti naših prednikov in posegamo po hitro dostopnih modernih rešitvah, ki nam jih narekuje potrošna družba.

Šušu: V prvi vrsti ljubiteljica dobre glasbe – ni vezano na zvrst, samo da je groovy -, športnih aktivnosti – včasih gimnastika in odbojka, sedaj pa tek, surfanje in bordanje, v prihodnosti imam plan osvojiti še vožnjo z longboardom in skočiti z letala -, suhomesnatih izdelkov in sadno mlečnega sladoleda. Formalno gledano sem  dipl. sociologinja. Zadnja tri leta sem vodila delavnice za romske otroke v enem izmed naselij v Novem mestu. Prav gotovo izkušnja, ki me je obrusila za vse prihodnje delovne izzive. Poleg DJ-anja in športanja pa svoj čas namenjam tudi razumevanju človeka kot individuuma in njegovega delovanja preko različnih virov (knjige, filmi, zanimivi ljudje).

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Nati Katchi: Za delo uporabljam slušalke Sennheiser HD25, midi controler Thyphoon Vestax, velikokrat si na nastopih sposojam opremo tudi od Šušu oziroma uporabljam CD-playerje in mešalko od organizatorjev, računalnik Mac in seveda iPhone 4. Ven iz strojnega uporabljam 24″ Eye in the Sky Maitreya Peace Gong, himalajske posode, zvončke Koshi, morsko školjko Triton, drumlo in orglice.

Šušu: slušalke Sennheiser HD25-1 II, Numark Mixtrack 2-Channel DJ Controller, zvočna kartica Traktor Pro 2, računalnik Lenovo IdeaPad Y570,  Sony MP3 player, ne bodi/bodi ga treba iPhone 4 ter prevozno sredstvo z oldschool avtoradiem – kasetar :-) .

ShuShu

3. In kakšno programsko opremo?

Nati Katchi: za glasbeno ustvarjanje Traktor, virtual DJ, učim se programa Logic. Od spletnih strani Soundcloud, Mixcloud, Beatport in Juno. Sem velik fan mobilnih aplikacij, ki jih uporabljam na več področjih. Najbolj pogosto uporabljena je trenutno Rain Alarm.

Šušu: pri glasbenem ustvarjanju uporabljam Traktor, Soundcloud, Mixcloud, Beatport, YouTube in ostale glasbene portale, ki jih sproti odkrivam, za vse ostalo pa Google, Skype, Viber, Accuweather, Surfline …

4. Kako bi spremenila svet, če bi lahko?

Nati Katchi: Mogoče bolj vprašanje za misico kot DJko. :) Valda si tako kot one želim mir na svetu, da ne bi bilo lakote in da bi dobila lepotno krono. Ker nič ni preprosto in najbrž obstaja z nekim razlogom, verjamem v to, da se spremembe v družbi začnejo pri nas kot posameznikih. Vsak od nas si mora prizadevati živeti spremembo, ki jo želi videti v svetu. Predvsem bi nam bilo lažje, če bi se znebili negativnega ega, kjer je pomembno le JAZ JAZ JAZ. Vsi smo eno, del širše celote, le kamenček mozaika, zato bi morali gledati izven svojih okvirov in skušati živeti v medsebojni harmoniji in sočutju. Si lahko zares srečen, če ne deliš sreče z drugimi?

Šušu: Ne bi, svet je točno tak, kot si ga zaslužimo. Ja, nepravičen in nenehno potreben izboljšav. Svet še nikoli ni bil popoln, nobeno obdobje, noben sistem ni bil za vse dober in vedno so ljudje težili k spremembam. Spremembe prihajajo od znotraj navzven, od posameznika k družbi. Bodoči kreatorji sprememb so otroci. Zato vse upe polagam na kvalitetno delo z njimi. Tisti, ki delajo z otroci, pa jih to delo ne veseli, naj si raje poiščejo drugo službo in družbi naredijo veliko uslugo. Dodala pa bi še misli Alfreda Adlerja: “Imeti moramo pogum, da smo lahko nepopolni. Življenje je predvsem dejanje poguma in ne toliko pridobivanja popolnosti. Popolnost je statična, brez prihodnosti, življenje pa je gibanje od minusa k plusu.”

5. Kaj bi ustvaril/a, če ne bi bilo omejitev?

Nati Katchi: Svetovni zvočni center/muzej/arhiv, kjer bi bili nabrani vsi inštrumenti sveta, prikazane vse aplikacije zvoka in razvojni center za vse ustvarjalce, takšne in drugačne. Tako bi se lahko vse med sabo prepletalo in rojevale bi se nove ideje. Center bi bil tudi oaza za obiskovalce. Nekje v srednje bližnji prihodnosti pa bi ta ustanova dobila obliko Enterprisove vesoljske ladje in bi potovala po vesolju, saj je zvok univerzalni jezik, ki ga razumejo, mislim da vsi. Beam me up, Scotty!

Šušu: Hmmmm, bolj kot da bi sama kaj ustvarila, vidim svojo vlogo v tem, da povezujem ljudi, ki potem skupaj ustvarjajo zanimive in uporabne stvari. Glede omejitev/mej pa menim, da so te čisto OK. So zato da se jih podira, meje rodijo kreativne rešitve, ki so po mojem mnenju boljše od tistih, ko ima posameznik na voljo vsa sredstva za realizacijo.

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci in ustvarjalkami nečesa novega o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup.