Primož Verdnik

Primož Verdnik – Heker

Posted on 26/03/2012

1. Kdo si in kaj počneš?

Sem soustanovitelj oglaševalskega podjetja Pohrust d.o.o. in zunanji sodelavec spletnega oddelka MMC na zavodu RTV Slovenija, redno sem zaposlen kot tehnični direktor in vodja razvoja na podjetju Intera d.o.o., pred tem pa sem delal v razvoju Mariborske podružnice podjetja Ultra. Tu in tam kakšno misel ali nasvet zapišem na svojem blogu, in svojem twitter računu.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Doma za delo uporabljam malo več kot 1 leto star namizni računalnik. Sestavljajo ga matična plošča Gigabyte GA-X58A-UD3R, 4GB RAMa in Intelov Core i7 920. Vse to sem skupaj z večino svojih trdih diskov stlačil v komično preveliko ohišje Chieftec, ki sicer že prazno tehta neprenosnih 19kg. Dva zunanja diska Mybook uspešno igrata vlogo hrambe varnostnih kopij vsega, česar ne bi želel izgubiti. Na mizi so še Applova alu tipkovnica, klasična Logitechova miška in dva Samsungova 24 palčna monitorja.

Prenosnika zaenkrat nimam, le žena mi včasih posodi svojega belega Macbooka. Potrebe po digitalni prisotnosti na terenu v glavnem zadovoljujeta starajoč se HTCjev Desire in nedavno zastareli iPad 2. Slednji je skoraj v celoti prevzel tudi vse naloge elektronskega krajšanja časa, ki so bile prej zgolj v domeni PCja.

V službi uporabljam podobno opremo, kot doma – namizni računalnik z dvema monitorjema – le da je še kakšno generacijo starejša. Pri strežnikih posegam v glavnem po izdelkih Super Micro, predvsem zaradi cenovne dostopnosti.

3. In kakšno programsko opremo?

Odkar sem na svojem prvem računalniku (C64) ugotovil, da operacijski sistem lahko zamenjaš, sem jih preizkusil že veliko. Ugotovil sem, da mi od vseh najbolj leži Ubuntu, tako po filozofiji kot zmogljivosti. Uporabljam ga doma in v službi, kjer na moje veliko veselje, moji pobudi sledili tudi ostali sodelavci.

Pri programiranju mi je v pomoč programsko okolje Eclipse z raznimi obeski (PyDev, PDT, DLTK, eGit itd…). Vseeno se precej zatekam k uporabi opravilne vrstice. Med nepogrešljiva orodja v tem svetu štejem: Z shell (alternativa bashu), Byobu (lušten in uporaben wrapper za GNU screen window manager), Emacs, git in tig. Za povezavo v svet uporabljam odjemalec za IRC XChat, in privzeti IM odjemalec Empathy. Moj glavni brskalnik je Googlov Chrome in v njem dostopam do večine aplikacij, ki naredijo moje življenje produktivnejše: Gmail z razširitvijo ActiveInbox in preostala Googlova produktivnostna paleta. Scrumdo za pomoč pri skramu. Glasbo poslušam s programom Clementine in o tem početju pridno obveščam last.fm.

Na telefonu uporabljam več ali manj klasične Android programe, izpostavil pa bi BeyondPod za poslušanje podcastov in Feedly za branje novic.

Na iPadu večino časa zapravim z listanjem po aplikaciji Flipboard, tu in tam še pogledam kakšno serijo in sicer s programom Goodplayer. Aplikacijam za iPad bi lahko posvetil celo stran, a naj omenim le še GeoSynth, ki je odličen glasbeni inštrument.

4. Kako bi spremenil svet, če bi lahko?

Rad si mislim, da skupaj z ostalimi privrženci proste kode svet tako ali tako že spreminjam. Z veseljem ugotavljam, da k tej pobudi pristopa vse več ljudi. Še naprej se bom poskušal truditi širiti dobro besedo te filozofije in nemara skupaj obrnemo svet na bolje.

5. Kaj bi ustvaril/kreiral, če bi lahko?

Kot vsem geekom, tudi po moji glavi roji cel kup norih idej. Vsem je skupno predvsem to, da za njih nimam dovolj časa. Ker zaenkrat načina, kako podaljšati dan, ni na vidiku, se bom moral očitno še naprej posluževati klasičnih metod – iskati somišljenike, sredstva in metode, s katerimi bomo vse ideje prestavili iz naših glav v vaše roke.