Rok Gregorič

Rok Gregorič, soustanovitelj in CTO podjetja DoubleRecall

Posted on 22/10/2012

1. Kdo si in kaj počneš?

Sem soustanovitelj in CTO podjetja DoubleRecall, ki želi redefinirati način plačevanja za spletne vsebine. Pred tem sem soustanovil podjetje MMatcher.com (bolšji trg na mobilnih telefonih), sodeloval sem pri podjetju Zepppelin (bivši Flowr), pri Odpiralnih Časih in pri še nekaj projektih oz. startup podjetjih. Resnično varjamem v startup podjetja, ker so po mojem mnenju vir večine inovacij in napredka, ki se je zgodil v zadnjem času.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Kot iPhone programer in ljubitelj modernega designa prisegam izključno na Apple izdelke. Delam na MacBook Air in iPhone 5, doma pa imam še cel kup applove “krame”. Za Apple sem se odločil pred približno petimi leti, ko sem se naveličal konstantnega nastavljanja lepše teme na Windows-ih in iskanja boljšega window managerja na linuxu.

3. In kakšno programsko opremo?

Za programiranje uporabljam Xcode in Sublime Text 2. Za zapiske uporabljam EverNote, za obdelovanje fotografij Pixelmator, glasbo poslusam preko Spotify-ja, za komunikacijo uporabljam Vox.io, iMessage, FaceTime in Gmail. Twitter berem izključno s Flipboardom na iPhonu, zanimive tweete pa poslušam med tekom in hojo s SoundGecko-m. Seveda uporabljam tudi Dropbox… pa še bi lahko našteval.

4. Kako bi spremenil/a svet, če bi lahko?

Sveta se ne da spremeniti na hitro, lahko pa se potrudimo in z veliko majhnimi spremembami doprimoremo k napredku človeštva. Sam si želim ustvarjati orodja in rešitve, ki pomagajo ljudem pri vsakdanjih opravilih in rešujejo tako majhne kot večje probleme. Čas, v katerem živimo, je zelo razburljiv. Pred tridesetimi leti je bila barvna televizija prava redkost, telefoni so bili pritrjeni na steno in pogovori so bili zelo dragi. Danes ima vsakdo svoj mobilni telefon, ki omogoča prenos zvoka in slike na drug kontinent po vsakomur dostopnih cenah. Hiter tehnološki napredek ponuja obilo možnosti za snovanje novih produktov, ki bodo vsem nam olajšale vsakdanje življenje. Želim si biti del tega.

5. Kaj bi ustvaril, če ne bi bilo omejitev?

Časovni stroj! Z njim bi potoval v prihodnost in prinašal inovativne ideje in rešitve v sedanjost! Malo heca. Dejansko menim, da si ne smemo postavljati omejitev in moramo pustiti sanjam prosto pot, ker nas le tak način razmišljanja vodi v napredek.

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci in ustvarjalkami nečesa novega… o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup.